Divadlo Václavov


O obci Václavov

06.12.2009 19:00

   

  O obci Václavov

Václavov je vesnice s asi 200 obyvateli ležící 6 km severozápadně od města Zábřeha na Moravě při silnici ze Zábřeha do Štítů. První doložená písemná zmínka o Václavově nese letopočet 1374. S dvouletým zpožděním v roce 1976 slavili Václavovští šest set let obce – ta ale již 1. ledna ztratila samostatnost.
Od 1.1.1976 se sloučila obec Václavov se Zábřehem a veškerá správa přešla na MěNV v Zábřeze. V obci začal pracovat nově zvolený orgán – občanský výbor, Václavov získal statut tzv. místní části Zábřeha.
V obci byla silná divadelní tradice sahající až k počátkům 20. století. Tehdy se hrávalo pod širým nebem nebo v hospodě na rychtě. Z těch dob se dochovala malovaná opona, která je dnes trvale v obci vystavena. Prostory hospodského sálu divadlu ani dalším kulturním potřebám po druhé světové válce již nevyhovovaly a proto bylo v roce 1956 přikročeno ke stavbě velkého kulturního domu nesoucího všechny znaky kamenného divadla. Stavba byla po velikém úsilí místních občanů, po mnoha hodinách bezplatné brigádnické práce 31.12.1962 silvestrovskou zábavou otevřena a stala se centrem osvětového, tělovýchovného a především divadelního dění v obci.

 

—————

Zpět